Със или без брокер

main

Стигнахме до вечната дилема: струва ли си парите брокерът. Каквото и да кажем, в крайна сметка решенията ги вземате вие. Имате три варианта. Преди да прочетете за тях, искаме да уточним, че пазарът на брокери е в двете крайности: на много добри професионалисти и на „брокери“, които по никакъв начин не представят професията подобаващо, дори напротив.

  • Сам на пазара. В този случай продавачът трябва да е наясно, че интернет не е безопасно място и че всеки може да му звъни по телефона когато си иска и колкото си иска. Неминуемо ще бъде атакуван от „брокери“, които са доста изобретателни в желанието си да вземат нова оферта. И не на последно място, не е все едно кой ще идва в дома ви, особено ако живеете в него.
    Ако си мислите, че „няма лошо, колкото повече брокери, толкова по-добре“, грешите, защото на практика се случва следното:

А. Вашият имот – един от най-ценните ви източници на капитал, само за 2 – 3 седмици се появява по сайтове, мултиплициран на 15 места в 15 варианта, разликата може да бъде толкова голяма в обявените параметри, че и вие да не го познаете.
Б. Лесно е да станете жертва на надпреварата между брокери, които, за да имат по-атрактивна обява, започват да смъкват цената. Отначало само с по 100 – 200 евро, но много скоро сумата може да набъбне до няколко хиляди.
В. Попаднал в такава ситуация, продавачът губи най-много пари. Отначало може и да е доволен, че е договорил дори по-ниска комисиона с брокерите, и да си мисли, че колкото повече са те, толкова е по-добре за него, но на финала всъщност ще разбере, че е платил близо 10% КОМИСИОНА!
Обикновено продавачът решава да не ползва услугите на брокер, защото не вижда ползата от него. Но всъщност си прави лоша услуга – той хвърля в интернет най-ценния си капитал и може да стане жертва на пазар, в който няма правила и всеки гони единствено своя интерес.
Да, разбира се, сред брокерите има и много добри професионалисти, но не са редки случаите, когато в един момент на продавача му писва и се настройва негативно към всички и всичко.

  • С няколко брокери на пазара. След определен брой срещи продавачът избира да работи с няколко брокери. Този вариант определено е много по-добър от първия, защото продавачът елиминира „случайните брокери“. Негативът за него е, че ще получи ограничен маркетинг на имота си, който ще се ограничи до публикуване на оферти в интернет.
  • Ексклузивен брокер. Това е вашият човек на пазара. Вие сте го избрали, след като сте се убедили в неговите компетентности и в модела на работа, който ви предлага. Предимствата са, че имате брокер, който ще работи целенасочено за вас, ще инвестира пари и време за маркетиране на имота, за да достигне до максимален брой купувачи. Само така ще постигнете и максимална продажна цена. Немаловажен е и фактът, че от вашия конкретен брокер може да изисквате. В това е разликата, когато за вас работят 5 брокери, но всъщност никой.

Related Posts